RAPPORT: SBU om förlossningsrädsla, depression och ångest under graviditet

Vi har deltagit i SBU:s utvärdering av metoder för att identifiera och behandla förlossningsrädsla. Nu är rapporten publicerad och vi har exempelvis bidragit med att belysa att rätten till informerat samtycke inte alltid respekteras, att partnern behöver involveras och stöttas mer samt att bristen på kontinuitet i vårdkedjan försvårar. Vi betonar också att det är viktigt för den som föder att veta att önskemål och behov tillgodoses, särskilt vid förlossningsrädsla.

Om etiska aspekter kopplade till förlossningsrädsla sammanfattar SBU vår input så här: “Brukarorganisationerna betonar att upplevelsen av vård och bemötande genom hela vårdkedjan är en central del av förlossningsrädsla. De lyfter även att upplevelsen inte behöver vara relaterad till medicinska komplikationer. Till exempel kan en förlossning ha varit normal ur ett medicinskt perspektiv men ändå upplevts som traumatisk av den som fött barn, med allvarliga konsekvenser som till exempel efterföljande förlossningsrädsla, posttraumatisk stress och posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).

Rapportens slutsatsen är att “med det vetenskapliga underlag som finns idag går det dock inte att bedöma effekten av behandling av förlossningsrädsla”.

Ladda ner Förlossningsrädsla, depression och ångest under graviditet - En systematisk översikt och utvärdering av medicinska, hälsoekonomiska, sociala och etiska aspekter här!

Previous
Previous

Ny vice ordförande!

Next
Next

RAPPORT: Vårdanalys om satsningen på kvinnors hälsa