Rapport Mörkertalet - Bortom statistiken. 400 kvinnors vittnesmål om mödrahälso-, förlossnings- och eftervården.

PRESSMEDDELANDE

“Inte en enda gång kände jag mig säker eller sedd som en individ”, berättar en nybliven mamma.

En ny rapport från Birth Rights Sweden avslöjar ett stort mörkertal gällande uppgifter om allvarliga brister i svensk förlossningsvård. Vård utan samtycke, avsaknad av stöd eller respektfullt bemötande är några av sakerna som lyfts i rapporten. 

Brukarorganisationen Birth Rights Sweden tar dagligen emot vittnesmål om födande som exempelvis blivit fråntagna sin autonomi och självbestämmande. När organisationen i höstas började titta på anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och patientnämnderna upptäckte de att något inte stämde.

“Vår genomlysning visar på ett stort mörkertal. Det handlar om stora brister som många gånger har livsavgörande konsekvenser för hela familjer som hittills varit osynliga”, säger Birth Rights Swedens ordförande Lisel Næslund.

Många av vittnesmålen är allvarliga och beskriver händelser i svensk förlossningsvård som kan strida mot mänskliga rättigheter:

– ”Nämen ojdå jag ser visst huvudet vi lägger dig på rygg” Och det står i min journal att jag [inte] ska vill ligga på rygg då jag har en skadad rygg sen innan pga en trafikolycka. Dom lägger ner mig på rygg och jag spänner mig och säger nej. Två sköterskor håller i varsitt ben och den tredje är emellan mina ben och ska ta emot bebis. Min rygg har blivit värre efter detta.” (Anonym, Västerås 2020)

IVO uppmanas agera

Lisel Næslund menar att en avhumaniserande behandling under födandet kan strida mot mänskliga rättigheter. Nu uppmanar Birth Rights Sweden bland annat IVO att vakna. Rapporten Mörkertalet - Bortom statistiken. 400 kvinnors vittnesmål om mödrahälso-, förlossnings- och eftervården skickas till IVO, regeringen och landets regioner. 

Budskapet till beslutsfattarna och granskare är att varje kvinna har rätt att själv bestämma hur hon vill föda sitt barn och att vården måste kunna möta henne i det. Kvinnor ska även ges möjlighet att anmäla brister i vården gällande samtycke, delaktighet och information till en instans med makt att kräva förändring. Förhoppningen med rapporten är att den ska bidra till att fler kvinnor får en positiv, trygg och stärkande födelseupplevelse där varje födandes rättigheter respekteras. Att kvinnans val om hur, var, med vem, på vilket sätt, i vilken position, med vilket slags stöd och smärtlindring hon vill föda sitt barn tas på allvar.


”Det finns inga risker eller farliga biverkningar med att behandla oss som föder barn med respekt för vår värdighet, integritet och autonomi”, avslutar Lisel Næslund från Birth Rights Sweden.

Rapporten med tillhörande rekommendationer skickas till IVO, regeringen och regionerna.

Ladda ner rapporten här och tillhörande bilagor med de 400 vittnesmålen sorterad efter region och klinik här samt sorterade efter löpnummer här.

Pressbilder här.

Läs mer i vår debattartikel i Dagens Medicin här.

Previous
Previous

Valkompassen 2022

Next
Next

Ny styrelse!