BirthRightSweden_Judge.png

Allt du behöver som beslutsfattare!

Birth Rights Sweden samverkar och medverkar ofta inför beslut och i analyser. Vi välkomnar allt samarbete som främjar nära kontakt mellan oss som organisation och beslutsfattare. Vi har medlemsgrupper, enkäter och nära kontakt med familjerna som berörs av förlossningsvården. Vi bistår gärna dig i ditt arbete för en förbättrad hälso- och sjukvård.

Om förlossningsvården

Förlossningsvården styrs av regionpolitiker. Det innebär att besluten fattas runt om i de 21 regioner som finns i Sverige. Regeringen har ett övergripande ansvar för politiken i Sverige, och kan ge statsbidrag till kommuner och landsting för att öka resurserna inom specifika områden.

Staten och SKR har ingått en överenskommelse för 2024 om att regionerna ska genomföra insatser inom följande utvecklingsområden, läs mer här. Insatserna omfattar exempelvis nationella riktlinjer för en sammanhållen vårdkedja, en förbättrad eftervård, och särskilda insatser för psykisk ohälsa och obesitas. Man tar även upp hemförlossning och att det finns ett särskilt behov av vägledning .

“Riktlinjerna syftar till att främja kontinuiteten för kvinnan under graviditet, förlossning och eftervård. En sammanhållen vårdkedja med kontinuitet hela vägen ökar tryggheten för den födande”

Kontinuiteten ger också ökade möjligheter till en kvalitativ eftervård där föräldrar som lider av fysiska eller psykiska problem efter en födsel kan fångas upp. 

Stadsbidraget är en förstärkning för att förbättra förlossningsvården, men huvudansvaret ligger fortfarande på regionerna. Allra viktigast för förlossningsvårdens utveckling är därför regionpolitikernas prioriteringar.

Vilken vård du får beror idag på var du bor

Avstånd och valfrihet varierar och Stockholm ger högst grad av valfrihet med sina många kliniker. Men, i praktiken är valfriheten inte så stor som det är tänkt, eftersom det råder platsbrist och sker avvisningar dagligen. I övriga regioner begränsas valet i stor utsträckning av vad som finns tillgängligt inom rimligt avstånd: Vårdformer med kontinuitet, som caseload midwifery saknas. Hemfödsel får bekostas av familjerna, om de alls hittar en barnmorska i sin region. Önskan om kejsarfödsel beviljas i olika utsträckning beroende på bostadsort. Sjukhusen har sådan platsbrist att gravida inte kan vara säkra på att få föda på sin närmaste enhet, utan kan tvingas att åka till ett annat sjukhus eller till och med till en annan region för att få vård.

Dagens regionala skillnader är oacceptabla

Anser du, liksom vi, att gravida och föderskor ska ha tillgång till en säker och jämlik vård med valmöjligheter oavsett var de bor? Fortsätt då att läsa och agera tillsammans med oss.

Valkompassen 2022

Inför valet 2022 skapade vi en valkompass för frågor som rör mödrahälso-, förlossnings- och eftervården - en central fråga för jämställdhet: “The way we treat women during pregnancy, childbirth, and postpartum, and the institutional options of care we provide them within health systems, directly reflect the way we value women in our societies.” (The Lancet, Dahlen et al, 2022)

Tack för att ni deltog för att hjälpa väljarna att hitta rätt bland partierna!

Regionerna ska sköta hälso- och sjukvården där vi bor och varje region styrs av politiker som valts in i regionfullmäktige av oss som medborgare. Därför uppmanar vi alla regionala partier att svara på de tjugo frågor som vi har tagit fram.

Du hittar frågorna till dig som politiker här.

Valkompassen och svaren kommer att publicerades på vår hemsida samt i våra sociala medier inför valet den 11 september 2022. Svaren från de regionala partierna publicerades löpande här.

Även om vården främst styrs av regionerna är det riksdagen och regeringen som beslutar om att rikta resurser till regionerna. Därför har vi skickat sjutton frågor till alla riksdagspartier gällande framtida satsningar, en sammanhållen vårdkedja, rätten till skattefinansierade hemfödslar och elektiva kejsarsnitt, barnmorskors arbetsmiljö, patientlagen och samverkan med brukare. Du hittar frågorna till riksdagspartierna här.

Vi i Birth Rights Sweden vill ha en differentierad vård och en kontinuerlig vårdkedja i hela landet.

caseload midwifery som delmål

Vi i Birth Rights Sweden vill att du som beslutsfattare värnar vår rätt om en differentierad vård. Ett delmål är att alla regioner inför den evidensbaserade vårdformen Caseload Midwifery, som ger barnmorskekontinuitet genom vårdkedjan, från tidig graviditet till dagarna efter förlossningen. Läs mer om fördelarna med vårdformen och hur du kan införa den här:

 
 

Frågor till regionpolitiker

  1. På vilka sätt planerar ni att investera regeringens satsning på förlossningsvården i er region?

  2. Finns det kontinuitet i vårdkedjan under graviditet, förlossning och eftervård hos er?

  3. Vill ni bereda möjlighet för vårdformer som Caseload Midwifery, Team Midwifery och Birth Center Care?

  4. Vill ni bereda möjlighet för barnmorskeassistans vid planerad hemfödsel och vad tror ni att en icke skattefinansierad organisation kring hemfödslar kan leda till?

  5. Vill ni förbättra villkoren för de gravida som önskar elektiva kejsarsnitt och vad tror ni att nekande kan leda till?

  6. Vad krävs för att en barnmorska i er region ska kunna arbeta enligt principen “en barnmorska - en födande”?

Vi menar att vården behöver planeras, organiseras och genomföras utifrån de födandes perspektiv.

 

Frågor till ledningsgrupper

  1. Hur anser ni att förlossningsvården fungerar idag på er klinik och vilka förbättringar vill ni göra under de kommande två åren?

  2. Hur ser möjligheten ut för att komplettera befintlig arbetsmodell med vårdformer som Caseload Midwifery och Team Midwifery?

  3. Hur ser möjligheten ut för samarbete mellan klinik, barnmorskor och föderskor vid planerad hemfödsel?

  4. Hur ser möjligheterna ut för elektiva kejsarsnitt?

  5. Finns det ett aktivt värdegrundsarbete hos er, där obstetriskt våld behandlas?

  6. Säkerställs informerat samtycke i god tid före alla ingrepp och kontroller hos er?

  7. Anser ni er ha rutiner för födande och nyfödda som är onödiga eller skadliga?

2 § “Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen”

Hälso- och sjukvårdslag (1982:763)

BirthRightSweden_Questionmark.png

REKOMMENDATIONER OCH KONVENTIONER

Nationellt och internationellt finns rekommendationer och konventioner, rapporter och råd som du kan använda i ditt arbete. Vi har samlat dem för dig tillsammans med inspiration från enskilda regioner.

 
BirthRightSweden_DocumentsLime.png

RAPPORTER, ENKÄTER OCH DEBATTARTIKLAR

Här hittar du våra rapporter, enkäter och debattartiklar som för dig närmare de födande

 

Vad säger de födande?

Våra medlemmar diskuterar ämnet framtidens förlossningsvård. De önskar att framtidens föderskor:

Sammanfattningsvis vill brukarna ha en individualiserad, rättighetsbaserad och evidensbaserad vård med:

  1. Flera vårdmodeller, olika vårdnivåer och alla födelsesätt

    Vi vill ha vårdformer som exempelvis Caseload Midwifery eller Team Midwifery där vi har samma barnmorska eller barnmorsketeam från graviditet, under födsel och tiden efter födseln.

    Vi vill ha möjlighet att välja vårdnivåer som hemfödslar med barnmorskestöd, fristående och sjukhusbundna Birth Center Care samt sjukhus.

    Vi vill ha en vård som stöttar våra önskemål om födelsesätt.

  2. Stödpersoner, reflekterande förhållningssätt och inhämtat samtycke

    Vi vill att rätten till att ha med våra egenvalda stödpersoner, såsom doulor, under födseln efterlevs.

    Vi vill att patientsäkerhetslagen och patientlagen efterföljs i fråga om rätten till vård med omtanke och respekt samt rätten till informerat samtycke och delaktighet.

  3. Samma barnmorsketeam, en barnmorska per födande och trygghetsskapande relationer

    Vi vill ha hög grad av barnmorskekontinuitet och -närvaro.

  4. Evidensbaserade rutiner, nationella riktlinjer och högkvalitativ information

    Vi vill att rutiner i vården uppdateras utefter rådande evidens.

    Vi vill ha en jämlik vård oavsett var vi bor.

    Vi vill ha högkvalitativ och saklig information för att kunna fatta informerade beslut.

 

Graviditet och födsel är i sig inte sjukdomstillstånd. Ändå har födslar aldrig varit så medikaliserade som idag. Vad är den ökade medikaliseringen ett symtom på?

“Vi ser en ökad medikalisering av förlossningsvården i form av fler induktioner, kejsarsnitt, ryggbedövningar och behandling med oxytocininfusion. Variationen i landet är stor men överlag föder fler kvinnor än någonsin barn med medicinska interventioner.” (Graviditetsregistrets Årsrapport 2019)

VAD SÄGER EVIDENSEN OCH PROFESSIONERNA?

Ta del av aktuell forskning och rekommendationer från organisationerna som samlar barnmorskor och läkare.

 

HUR SER FÖRLOSSNINGSVÅRDEN UT INTERNATIONELLT?

 

3 av 5

av de nordiska länderna erbjuder fler än ett val av vårdformer. I Norge kan gravida välja Birth Center Care vid en “fødestue/normalenhet”. På Island kan gravida välja att föda hemma med barnmorskestöd. I Danmark har gravida fri tillgång till barnmorskor oavsett var de vill föda, exempelvis i hemmet eller vid “fødeklinik”, Birth Center Care. Formerna är offentligt finansierade.

Nationella riktlinjer

har nyligen tagits fram och är under en sista bearbetning hos prisriteringsgruppen. I Storbritannien startades National Institute for Health and Care Excellence (NICE) år 1999 för att tillhandahålla konsekventa riktlinjer och utjämna regionala ojämlikheter. NICE ses internationellt som förebild för utvecklingen av kliniska riktlinjer och fokus på patientsäkerhet.

Säkraste länderna

att bli född i rankades av UNICEF år 2018. På topp 10 fanns 8 europeiska länder och våra grannar Island, Finland och Norge med lägst spädbarnsdödlighet. En gemensam faktor för flera av länderna var att barnmorskor ansvarade för majoriteten av vården.

 

Hur kommer du som beslutsfattare att agera nu?

Vi har i Sverige en trygg och säker vård med goda medicinska resultat. Ändå finns det många familjer som drabbas av olika vårdskador i samband med förlossning. Det är många gånger skador som skulle kunna undvikas genom riktade resurser. Vilken är din roll? Vilket ansvar vill du ta?

Brinner du för att förbättra patientlagens genomslag? Eller minska förlossningsskador? Vill du införa fler vårdformer? Är du fundersam över vilka konsekvenser som de ökande medicinska ingreppen kan ge? Tycker du att förlossningsrädda borde få bättre stöd? Vill du agera för att förebygga obstetriskt våld? Är psykisk ohälsa i samband med graviditet ditt hjärteämne?

Låt det du gör märkas. Tack för att du arbetar med att förbättra förlossningsvården.