RAPPORT: Att föda barn under en pandemi - Vittnesmål

Pressmeddelande 2021-05-26

“Det är absurt att min partner inte fick vara med på BB men att tjugofem olika personer i personalen kunde få komma och gå in i mitt rum, både ur smittskyddssynpunkt och hur traumatiskt det är att behöva vara separerad från sin partner när man just har fött barn”, berättar en nybliven mamma.

Brukarorganisationen Birth Rights Swedens nya rapport Att föda barn under en pandemi - Vittnesmål visar hur mödra- och förlossningsvården nedprioriterats under pandemin. "Det är inte försvarbart", säger ordförande Lisel Næslund.

 
Birth Rights Sweden har samlat in vittnesmål från gravida, föräldrar och barnmorskor om att vänta barn, föda barn samt bistå under graviditet och födsel under covid-19-pandemin. I rapporten blottläggs en vård som helt saknar marginaler. Detta drabbar de personer som föder barn under pandemin, fler än 113.000 sedan pandemins start. De som föder barn och de barnmorskor som bistår dem betalar ett högt pris för samhällets prioriteringar.  


“Helt utan någon evidens har föräldrar skilts från sina barn och kvinnor lämnats ensamma under pågående födsel. Det krävs politisk vilja för att skapa en värdig förlossningsvård. Att till exempel införa fler vårdformer skulle vara medicinskt säkert, skapa trygghet för de blivande föräldrarna och även kunna avlasta den befintliga vårdapparaten samt minska smittspridningen. Detta är rekommendationer vi lyfter i rapporten”, säger Lisel Næslund, ordförande.

 

Brukarnas - föräldrars och barns - faktiska och rättsliga ställning behöver stärkas. Insatser med fokus på personcentrering och patientupplevelser behöver prioriteras. Dessutom måste barnmorskor få de förutsättningar som behövs för att bistå födslar på ett tryggt och säkert sätt. Nedprioriteringarna av mödrahälso- och förlossningsvården som skett under pandemin är inte försvarbara. Det är några av slutsatserna i Birth Rights Swedens nya rapport om att föda barn under pandemin.

Rapporten med tillhörande rekommendationer för regeringen och regionerna skickas till socialdepartementet samt landets samtliga förlossningskliniker och regionpolitiker.

Ladda ner rapporten här.

Läs mer om rapporten i Dagens Medicin här.

Previous
Previous

Ny styrelse!

Next
Next

Ny vice ordförande!