Ladda ner en ifyllbar version av BRAIN här eller använd appen.

Använd BRAIN inför och under födseln

Beslutsverktyget hjälper dig att tänka igenom fördelar, risker och alternativ för att fatta ett informerat beslut. BRAIN står för “Benefits, Risks, Alternatives, Intuition, Nothing/Next step”.

Du kan använda principen både när du formulerar ett födelsebrev och när du står inför ett snabbt beslut under födseln, exempelvis vid en föreslagen intervention:

  • B: Varför föreslås denna intervention? (t.ex. värkstimulerande dropp) Specifikt, hur stor andel hjälper det? Vilka är fördelarna för mig och mitt barn? Är det en evidensbaserad metod?

  • R: Vilka möjliga respektive troliga risker med interventionen kan finnas för mig? Specifikt, hur stor andel upplever biverkningar? Vilka kortsiktiga respektive långsiktiga bieffekter kan finnas för mig och mitt barn?

  • A: Vilka kortsiktiga och långsiktiga alternativ finns det till interventionen? Hur ser fördelar och nackdelar ut för de alternativen?

  • I: Vad känner och tänker jag om interventionen och alternativen? Vad verkar rätt för dig och vad verkar fel för dig?

  • N: Vad händer om vi inte gör någon intervention alls? Hur ser fördelarna och riskerna ut då? Vad händer om vi väntar en timme, en dag, en vecka? Och, vad vill eller behöver jag i nästa steg för att ta beslut?

Nyfiken på att föda i vatten?

Forskning visar att den som föder i vattnet upplever smärtlindring, ökad känsla av kontroll och minskad risk för andra gradens bristningar. Dessutom ses kortare födslar, färre interventioner och en mer positiv födelseupplevelse. Oxytocinproduktionen stimuleras dessutom av vattnets beröring på kroppen vilket är gynnsamt för värkarna. Befintlig vetenskaplig litteratur visar inte på ökade risker för barnet eller den som föder. Det ses en förhöjd risk för att navelsträngen går av när barnet lyfts ovanför vattenytan, vilket åtgärdas genom att barnmorskan omedelbart klampar navelsträngen.

Du har rätt att välja hur du vill föda ditt barn, vilket innefattar att föda i vatten. Många kliniker har badkar för smärtlindring men inte alltid tillräckliga förutsättningar för att officiellt kunna bistå den som vill föda i vatten. I dagsläget erbjuder ett handfull kliniker det officiellt, med lokala kriterier och riktlinjer. Vi gläds åt att fler och fler kliniker nu arbetar för att kunna erbjuda vattenfödslar framöver. Du hittar vår lista över sjukhus med badkar, pool eller möjlighet till att ta med egen pool här.

Inspiration

Läs Asabea Brittons blogginlägg om att föda i vatten här.

Se barnmorska Lena Öberg berätta i SVT om hur en vattenfödsel kan gå till här.

Lyssna på podcastavsnitt om vattenfödsel här, här och här.

Läs om var du kan föda i vatten här.

Hitta svensk forskning om vattenfödslar här och internationell Cochrane Review här.

Hyr födelsepool

Det går att föda i vanliga badkar, men det finns särskilda födelsepooler som är utformade för att föda barn i, med utrymme, handtag och mjuk botten. I dem kan du tillåtas vara tyngdlös och i de större varianterna ryms även din stödperson.

Du kan hyra en födelsepool om du vill föda i vatten hemma eller på sjukhus där badkar eller pool inte finns. Ibland går det även bra att ta med egen födelsepool även om kliniken inte erbjuder vattenfödslar officiellt - fråga den aktuella kliniken. Du hittar vår kontaktlista med uthyrare här.

Att vilja

Kejsarfödsel / kejsarsnitt

Anledningarna till att vilja föda med planerat kejsarsnitt kan vara lika många och lika olika som antalet individer med den önskan.

Ett stort problem är att dagens förlossningsvård saknar nationella riktlinjer på området, vilket leder till ojämlik vård i landet. Det visar sig bland annat genom att de skäl som är godtagbara för att få beviljat ett elektivt/planerat kejsarsnitt skiljer sig åt beroende på var du bor.

Att önska kejsarfödsel - planerat kejsarsnitt

Det finns olika skäl till att ett barn föds via föderskans mage: dels att komplikationer har tillstött under födseln som leder till akut eller omedelbart kejsarsnitt; dels sjukdom hos den gravida eller barnet, tidigare skador eller operationer, föreliggande moderkaka eller att bebisen ligger i tvärläge som leder till planerat kejsarsnitt på medicinska indikationer. Önskat planerat kejsarsnitt är när önskemålet om att föda barn genom planerat kejsarsnitt finns hos den gravida utan att obstetriken anser det nödvändigt. Anledningarna till att vilja föda med planerat kejsarsnitt kan vara lika många och lika olika som antalet individer med den önskan. I forskningen ses 
intensiv rädsla för vaginal födsel som en stor anledning, vilket är vanligast hos omföderskor som tidigare genomgått en traumatisk födsel, vaginal eller med akut kejsarsnitt. Förlossningsfobi, tidigare traumatiska upplevelser och övergrepp samt svåra förlossningsskador sedan tidigare är andra anledningar. Att man vill ta ett individuellt, informerat beslut kring sin födsel är en annan anledning.

Vem får välja kejsarfödsel idag?

Enligt beslutsstödet Nationella Medicinska Indikationer är det motiverat att tillmötesgå den gravidas önskemål om kejsarsnitt om skälet bedöms vara tillräckligt tungt vägande samt om personen efter information om kort- och långsiktiga konsekvenser och erbjudande av stödinsatser fortfarande står fast vid sin önskan.

Dagens förlossningsvård saknar dock nationella riktlinjer för önskade kejsarsnitt, vilket leder till att regionala skillnader visar sig på bland annat följande sätt: 

  • Vilka skäl som är godtagbara för att få ett önskat planerat kejsarsnitt

  • I vilken vecka den gravida kan få ett beslut gällande planerat kejsarsnitt

  • I vilken vecka den gravida blir kallad till team för förlossningsrädsla, så kallade Aurora/Klara-mottagning

  • Huruvida den gravida tvingas genomgå psykologisk utvärdering för att få möjlighet att erbjudas kejsarsnitt

  • Huruvida den gravida kan söka sig till närliggande sjukhus för omprövning av beslut

  • Huruvida den gravida har ”rätt” att få kejsarsnitt om födseln startar innan datumet för det planerade önskade planerade kejsarsnittet, eller om den gravida istället blir tvungen att föda vaginalt då

  • Om den gravida blir erbjuden ett kejsarsnitt överhuvudtaget.

Dessa skillnader är oacceptabla och skapar oro, ångest, psykisk ohälsa i en tid som istället borde handla om positiv förväntan inför ett barns födelse och familjelivet. Vissa gravida som till en början haft önskan om planerat kejsarsnitt kan efter bearbetning och stödsamtal känna sig trygga i att föda vaginalt, medan andra fortfarande upplever ett planerat kejsarsnitt som tryggare. Vissa skulle kanske känna en möjlighet att utforska känslorna för en vaginal födsel om löftet om ett planerat kejsarfödsel ges i tid. Andra kan inte tänka sig ett annat födselsätt, några av dem väljer aktivt bort en graviditet för att valfrihet inte finns.

Att inte själv få bestämma över sin kropp och sin födsel upplevs för många som ett fysiskt och psykiskt övergrepp och ett omyndighetsförklarande av individen. 

Hemfödsel

Anledningarna till att vilja föda utanför sjukhus skiljer sig från individ till individ.

Även här är ett stort problem att dagens förlossningsvård saknar nationella riktlinjer på området, vilket leder till ojämlik vård i landet. Det visar sig bland annat genom att regionsfinansierade hembarnmorskor bara erbjuds i två regioner, i övriga 19 regioner måste familjen betala privat. Läs mer om hemfödslar här.

Runtom i landet finns erfarna och kompetenta barnmorskor som bistår hemfödslar och anlitas privat. Kontakta dem för information och bokning.

Att välja

Doula

En doula har erfarenhet av födslar och är utbildad i att ge kontinuerligt stöd och information till familjer under graviditet, födseln och den första tiden efteråt.

En doula anlitas privat av de blivande föräldrarna. Runtom i landet finns både erfarna och nyutbildade doulor. I vår kontaktlista hittar du de doulor som är medlemmar i föreningen. Kontakta dem för information och bokning.

Doula & kulturtolk

Födelsehusets Doula & kulturtolk är ett koncept som vi utvecklade 2008. En kulturtolksdoula har kulturkompetens och är ett kostnadsfritt stöd för de som väntar barn och är nya i Sverige och/eller inte kan kommunicera bra på svenska.

Verksamheten drivs idag av fristående föreningar på uppdrag av enskilda regioner. Kontakta respektive förening för information och bokning.